Blog van onderzoeker Ruth Baron

Iedereen weet dat het belangrijk is om gezond te eten tijdens de zwangerschap. Maar hoe belangrijk het is wordt vaak onderschat, omdat de consequenties van het gezond eten niet meteen te zien zijn. Er wordt vaak gedacht dat een gezond dieet hetzelfde is als het vermijden van ongezonde voeding. We weten, bijvoorbeeld, dat je tijdens de zwangerschap bij voorkeur verse groente en fruit moet eten en dat je fruit en groente goed moet wassen om infecties te voorkomen. We weten ook dat je voorverpakte vis moet vermijden en voorzichtig moet zijn met rauwe vis. Zwangere vrouwen horen veel minder dat je juist meer fruit en groente moet eten dan normaal en dat het bevorderlijk is om vis te eten.

Steeds meer onderzoek laat zien dat gezonde, gevarieerde voeding met veel fruit, groente en vis de kans vergroot op een gezonde zwangerschap. Het bevordert een normale gewichtstoename van de moeder, er is minder kans op een hoge bloeddruk, minder kans op zwangerschapsdiabetes en er is ook minder kans op het krijgen van een vroeggeboren kind. Het vergroot de kans op een lichamelijk en cognitief gezond kind, en vermindert de kans op latere chronische ziekten in het leven van het kind!

Volgens het onderzoek van het RIVM, voldoen de meeste mensen in Nederland niet aan de dagelijkse aanbevelingen voor fruit en groente consumptie. Uit ons onderzoek kwam naar voren dat veel zwangere vrouwen ook niet dagelijks fruit en groente eten, en dat het eten ervan vaak ook niet werd geadviseerd tijdens hun prenatale consult. Uit onze interviews met zwangere vrouwen bleek dat zwangeren gemotiveerd zijn om gezond te eten, maar dat ze nog veel vragen hebben over hun gewicht of voeding. Ze rapporteerden dat de verloskundigen niet altijd vertelden over het belang van gezonde voeding, maar als ze hier vragen over hadden kregen ze wel de informatie die nodig was.

Ben je zwanger, praat dan vooral over welke voeding je juist wel moet eten voor de gezondheid van jou en je kind. Een goede zwangerschap met als uitkomst een gezond kind hebben we niet helemaal in de hand, maar we weten inmiddels wel dat het eten van voldoende groenten en fruit van wezenlijk belang is voor moeder en kind.

Ruth Baron
VU
Epidemiologie, Gezondheidsbevordering en Zorginnovatie

NB. Ruth is in mei 2017 gepromoveerd. De titel van haar proefschrift is; Maternal Health and Prenatal Health Education in Midwifery-led Primary Care.