noten

Het eten van noten tijdens de zwangerschap kan zorgen voor slimmere kinderen

Als je als zwangere tijdens het eerste trimester geregeld noten eet (90 gram per week) heb je meer kans dat je baby een intelligent kindje wordt (1). Dat blijkt uit onderzoek van het Spaanse Institute for Global Health. Aan dit onderzoek hebben 2200 moeders meegedaan. Tijdens het eerste en derde trimester van de zwangerschap hielden de vrouwen een dagboek bij over hun eetgewoontes. Vervolgens moesten hun kinderen toen ze 18 maanden, 5 jaar en 8 jaar oud waren een aantal standaardtesten uitvoeren zodat wetenschappers hun neurologische ontwikkeling konden volgen. Als de moeder tijdens het eerste trimester ongeveer 90 gram noten per week at, scoort haar kind gemiddeld hoger op de testen. Zo hebben de kinderen van noten nuttigende moeders een langere aandachtsspanne en een sterker werkgeheugen.

De positieve invloed van de notenconsumptie op de hersenen van het ongeboren kindje wordt toegeschreven aan het feit dat noten veel foliumzuur bevat en essentiële vetzuren zoals omega 3 en omega 6. Het gaat om een consumptie van minstens 90 gram per week (een half handje per dag) en betreft de noten walnoten, amandelen, pinda’s , pijnboompitten en hazelnoten.

Het Voedingscentrum raadt aan, ook als je niet zwanger bent, elke dag een handje (25 gram) ongezouten en ongebrande noten te eten vanwege de verminderde kans op hart- en vaatziekten. Ongebrande noten zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige stoffen (walnoten en paranoten zijn nooit gebrand). Goed dus om als zwangere dit advies als zwangere in acht te nemen: niet alleen vanwege de verlaagde kans op hart- en vaatziekten maar ook voor een slimmer kindje! Lekker door de yoghurt/kwark of als tussendoortje. Ook notenpasta en pindakaas van 100% noten of 100% pinda op brood telt mee (2).

Gezonde groet,
Melanie Barata de Almeida
Diëtist

  1. AD. Koken & Eten. Zwangere vrouwen die noten eten krijgen slimmere kinderen.
  2. Voedingcentrum. Encyclopedie. Noten.