Inknippen of uitscheuren bij de bevalling voorkomen

Bevallen is een bijzondere en vaak spannende ervaring voor veel vrouwen. Het brengt vreugde en verwondering met zich mee, maar kan ook enige angst en zorgen veroorzaken, met name als het gaat om complicaties zoals inknippen (episiotomie) of uitscheuren tijdens de bevalling. Gelukkig zijn er manieren om deze ongemakkelijke situaties te voorkomen of te minimaliseren. In deze blog zullen we bespreken hoe je inknippen of uitscheuren bij de bevalling kunt verminderen.

Goede voorbereiding

Een van de eerste stappen om inknippen of uitscheuren te voorkomen, is een goede voorbereiding. Dit omvat het volgen van prenatale lessen en regelmatige controles bij je verloskundige of gynaecoloog. Deze professionals kunnen je adviseren over gezonde voeding, lichaamsbeweging en technieken om je perineum (het gebied tussen de vagina en de anus) soepel en elastisch te houden voor de bevalling.

geboorteplan

Perineummassage

Perineummassage is een eenvoudige techniek waarbij je regelmatig het perineum masseert met natuurlijke oliƫn, zoals amandel- of olijfolie. Dit kan de elasticiteit van het weefsel vergroten en de kans op uitscheuren verminderen. Je kunt dit zelf doen of vragen aan je partner of verloskundige om te assisteren.

Perineumondersteuning

Tijdens de bevalling kan je verloskundige of gynaecoloog je perineum ondersteunen door zachtjes tegen de druk van het hoofdje van de baby te duwen. Dit kan helpen om scheuren te voorkomen.

Bevalling in een comfortabele positie

De positie waarin je bevalt, kan invloed hebben op de kans op uitscheuren. Het aannemen van een houding waarbij je bekken goed kan bewegen en je de zwaartekracht in je voordeel gebruikt, kan helpen. Bespreek de verschillende opties met je zorgverlener.

Gecontroleerd persen

Gecontroleerd persen, waarbij je langzaam en gecontroleerd perst, kan helpen om scheuren te voorkomen. Dit in tegenstelling tot snel en krachtig persen, wat de kans op uitscheuren kan vergroten. Luister naar de aanwijzingen van je zorgverlener.

peribottle

Episiotomie als laatste redmiddel

Een episiotomie, ofwel inknippen, is een chirurgische insnijding van het perineum en wordt alleen uitgevoerd als het medisch noodzakelijk is. Je voorkeur of je ingeknipt wil worden of niet kan je ook vastleggen in een geboorteplan met daarin al je wensen rondom je bevalling. In veel gevallen kan dit worden vermeden door bovengenoemde voorbereidingsmaatregelen en technieken.

Postnatale zorg

Na de bevalling is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen. Volg de adviezen van je zorgverlener op en blijf regelmatig je perineum verzorgen met zitbaden en perineummassage om het genezingsproces te ondersteunen. Ook kan het gebruik van een peribottle enorm helpen bij je herstel na je bevalling.

Het is dus mogelijk de kans op inknippen of uitscheuren bij de bevalling te verkleinen door goede voorbereiding, het gebruik van technieken om de elasticiteit van het perineum te vergroten, en het aannemen van de juiste bevallingshouding. Het is belangrijk om open te communiceren met je zorgverlener en hun advies op te volgen. Onthoud dat elke bevalling anders is, en het belangrijkste is dat zowel jij als je baby gezond zijn.