fbpx
zwanger in rood

Tips bij zwangerschapskwaaltjes

Hoe helpt gezonde voeding bij het voorkomen van zwangerschapskwaaltjes?

Gezonde voeding is goed voor je lichaam, dat is geen geheim. Maar hoe kan het nou bijdragen tegen specifieke zwangerschapskwaaltjes? Want ja dat kan zeker! Je hoeft helemaal geen speciale producten te gebruiken tegen bepaalde kwaaltjes, gezonde voeding helpt je verder, en het is ook nog eens goedkoper!

Tips om moeheid te verminderen

Als je erg moe bent tijdens je zwangerschap, kan dat komen doordat je een tekort aan ijzer hebt. IJzer vind je in dierlijke en plantaardige producten. Dierlijk ijzer uit bijvoorbeeld vis en vlees, en neemt je lichaam het makkelijkst op. Plantaardig ijzer vind je in groene groenten en bonen. Je lichaam neemt dit nog beter op als je het eet samen met een vorm van vitamine C, bijvoorbeeld sinaasappelsap. En verder vooral blijven bewegen en sporten om in conditie te blijven.

Tips om verstopping te verminderen

Verstopping is een veel voorkomend probleem bij zwangere vrouwen. Het is gelukkig vrij makkelijk op te lossen door middel van de goede voeding. Probeer zo vaak mogelijk volkoren te kiezen. Volkoren pasta is echt net zo lekker als de witte variant! Verder helpen fruit soorten zoals kiwi, pruimen en druiven bij het bevorderen van de stoelgang! Bovendien is het belangrijk voldoende te drinken. Je lichaam heeft extra vocht nodig voor de aanmaak van o.a. vruchtwater en extra bloed.

Tips tegen misselijkheid 

Misselijkheid zal je meestal ervaren als je net zwanger bent. Erg vervelend, en het liefst eet je zo min mogelijk. Je hebt alleen wel dagelijks bepaalde voedingsstoffen nodig. Wat je wel kunt doen om een misselijk gevoel te verminderen is voor dat je opstaat een cracker of beschuitje eten. Vaker kleine beetjes eten, een appeltje tussendoor, en zorg ervoor dat je voldoende uitgerust bent. Probeer die dingen te eten die wel goed verdragen worden. Liever een boterham met kaas en rauwkost en dan een warme maaltijd met vlees waar je de hele avond misselijk van bent. Probeer ook eens rauwe of gekookte witlof tegen misselijkheid. Bij de meeste vrouwen gaat de misselijkheid over als ze 15 a 16 weken zwanger zijn. Dan daalt het hormoon wat de misselijkheid veroorzaakt.

Tips tegen brandend maagzuur 

Brandend maagzuur is erg vervelend, en wat lastiger op te lossen. Tips die vaak helpen is het vermijden van een vette maaltijd.  Melk producten binden het maagzuur, dus een klein beetje vla of melk helpt . Een ander advies is vaker kleine beetjes eten, de maagportier staat onder invloed van de zwangerschapshormonen wijder open. Dat betekent dat alles wat er in de maag zit makkelijker naar boven komt.  Zit er minder in de maag geeft dat minder oprispingen. Koolzuurhoudende dranken en bijvoorbeeld sinaasappelsap vermeerderen de klachten en  kun je beter vermijden.  Ben je nu onderweg of op je werk dan wil een korstje brood of crackertje ook wel helpen tegen maagzuur.