misselijk

Woensdag 15 mei 2019 : International Hyperemesis Gravidarum Awareness Day
Zwanger zijn maar ook heel erg misselijk en moeten overgeven. In Nederland en België hebben jaarlijks ruim 130.000 vrouwen te maken met enige vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Ongeveer de helft daarvan heeft last van ernstige zwangerschapsmisselijkheid en ruim 2% krijgt te maken met zeer ernstige zwangerschapsmisselijkheid en/of overgeven, ook wel Hyperemesis Gravidarum genoemd.

Waar komt dat nu door?
Heel lang werd het toegeschreven aan een overgevoelige reactie op het zwangerschapshormoon HCG. Sinds een jaar weet men dat dat niet zo uitsluitend is. Dit hormoon is namelijk na 20 weken echt wel afgezwakt en toch kampen vrouwen vaak nog langer met klachten. Op 21 maart 2018 is er een doorbraak gekomen in een groot onderzoek geleid door onderzoekers van het UCLA (Universiteit van Californië – Los Angeles). Daar is ontdekt dat het een klein stofje (GDF15) is dat in de vroege placenta tot uiting komt, een stofje dat ook bij kankerpatiënten die ernstig afvallen is gevonden. Dit stofje activeert precies het stukje in de hersenen dat leidt tot misselijkheid en braken.

Wat kun je doen om toch gezond te blijven eten?
Wat je wel kunt doen om een misselijk gevoel te verminderen is voor dat je opstaat een cracker of beschuitje eten. Vaker kleine beetjes eten, een appeltje tussendoor, en zorg ervoor dat je voldoende uitgerust bent. Probeer die dingen te eten die wel goed verdragen worden. Liever een boterham met kaas en rauwkost en dan een warme maaltijd met vlees waar je de hele avond misselijk van bent. Probeer ook eens rauwe of gekookte witlof tegen misselijkheid. Bij de meeste vrouwen gaat de misselijkheid over als ze 15 a 16 weken zwanger zijn. Dan daalt het hormoon wat de misselijkheid veroorzaakt.

Als de tips niet helpen en het gaat niet over kun je voor meer informatie terecht op http://www.zehg.nl Vrouwen die ernstige zwangerschapsmisselijkheid of Hyperemesis Gravidarum (HG) hebben of hebben gehad kunnen zich aanmelden bij een besloten facebook groep. Hier zijn honderden vrouwen lid die in eenzelfde situatie zitten of gezeten hebben.

Gezonde Groet, Linda Rentes